Introductie

Opgave

De afdeling verloskunde van het Van Weel–Bethesda Ziekenhuis in Dirksland had de wens uit te breiden met onder andere luxe kraamsuites. Dit nieuwe verloskundig centrum moest gerealiseerd worden naast het huidige gebouw, met koppeling naar het bestaande gebouw. Door dit nieuwe centrum komt er in het huidige gebouw ruimte vrij voor andere afdelingen.

Het concept

Het nieuwe gebouw is vormgegeven als een paviljoen los in het groen. Vanuit de 8 kraamsuites, maar ook vanuit de bestaande afdelingen is er op deze manier uitzicht op de groene tuinen en is er voldoende daglicht. Dit is een erg belangrijk uitgangspunt voor ons, omdat zicht op groen en voldoende daglicht een helende en ontspannende werking heeft op de patiënten en de bezoekers.

Groen karakter

Om het groene karakter te versterken zijn de gevels bekleed met verduurzaamd naaldhout en is het dak een vegetatiedak, zo hebben de beddenkamers op de verdiepingen ook uitzicht op een mooi begroeid dak.

In het verloskundig centrum zijn 8 ruime kraamsuites opgenomen. De kraamsuite is naast alle nodige benodigde medische apparatuur zoveel mogelijk vormgegeven als een hotelkamer met pantry, eigen badkamer, voorzien van douche en bad, en met een bed voor de partner. Ook voor het interieur is gekozen voor rustige tinten en natuurlijke materialen, die voor een prikkelarme comfortabele uitstraling zorgen.

Type Opgave

Type Gebouw

Omvang

BVO 510 m2

Locatie

Dirksland

Fase

2014 – oplevering
2011 – ontwerp