Introductie

Opgave

Voordat de toekomstige bewoners in deze vervallen monumentale villa in het Belgische Brasschaat hun intrek konden nemen kwamen ze naar ons voor een totaalplan. Dit totaalplan omvatte het moderniseren, renoveren en uitbreiden van de woning met behoud van de monumentale waarden.

Het concept

In de één-laagse uitbreiding aan de achterzijde van de woning is de nieuwe woonkamer gerealiseerd. De gevel van de uitbreiding loopt door om de bestaande woning, om deze twee delen te koppelen. Deze houten gevel is aan de voorzijde van de woning vooral gesloten met houten luikjes die dicht kunnen. Aan de achterzijde is deze vooral open naar de tuin toe met een glazen pui met verschuifbare houten delen ten behoeve van zonwering.

Binnen en buiten verbonden

Vanuit de eerst wat gesloten woning is er nu juist veel contact met de tuin. Binnen en buiten lopen in beleving in elkaar over door het glas tot de grond en het terras dat doorloopt.

De bestaande woning is volledig gemoderniseerd en comfortabel gemaakt. De lage plafondhoogte op de begane grond gaf aanleiding voor een glazen vloer in het plafond van de hal. Deze maakt een verbinding tussen begane grond en verdieping en geeft zicht op de boekenkast die voor deze bewoners erg belangrijk is.

Klantbeleving

‘Slopen en iets nieuws voor in de plaats zetten,’ was een veelgehoord advies. Toen ik Paulus liet langskomen bleek hij, tot mijn voldoening, hier anders over te denken.

— Jeroen Kuypers

Een bouwtechnische upgrade

In 2012 erfde ik een huis dat achterin een stuk bos stond, zeventig meter van de straat, een schitterende plek om te wonen maar wel zonder veel comfort. Door het ontbreken van een kelder was de benedenverdieping altijd vochtig, een garage stond letterlijk en figuurlijk op instorten en ook voor de rest was er veel achterstallig onderhoud. ‘Slopen en iets nieuws voor in de plaats zetten,’ was een veelgehoord advies. Toen ik Paulus de Jager van Studio Architecture liet langskomen bleek hij, tot mijn voldoening, hier anders over te denken. Met een glazen uitbouw, een betonvloer en gedegen isolatie kon het huis een bouwtechnische upgrade krijgen en tegelijk al zijn charmes behouden.

Meevallers en tegenvaller leiden tot meerwaarde

Zijn eerste concept bleek meteen een schot in de roos. In de loop van het proces werden er slechts kleine wijzigingen toegepast. Bovendien zorgde hij voor een uitstekende aannemer en ploeg van onderaannemers. Het werk zelf verliep opvallend vlot. Frustraties ontstonden er slechts doordat een renovatie altijd voor onaangename verrassingen zorgt: leidingen die in nog slechter staat verkeren dan gedacht, een riolering die volledig nieuw moet worden aangelegd. Dat heeft ook financiële consequenties. En toch bleek achteraf dat de kostenmeevallers redelijk opwogen tegen de tegenvallers. Bij de fiscale herwaardering van het pand kwam ook een andere voorspelling van de architect uit: nagenoeg elke geïnvesteerde euro leidde tot een gelijkwaardige meerwaarde.

‘Komt allemaal goed, Jeroen’

Maar de werkelijke meerwaarde van een huis is het woongenot. Een woning is nooit ‘af’. Je blijft kleine verbeteringen toevoegen aan het interieur en de tuin. En toch herinner ik me de dag dat ik in de verbouwde woning introk (niet toevallig ook mijn trouwdag) als die van een nieuwe start. De vochtigheid van vroeger was verdwenen, de ruimte en het comfort sterk vergroot en verhoogd. De gezellige sfeer en de directe nabijheid van de natuur waren intact gebleven.

De renovatie was mijn eerste verbouwing en kenners zeggen dat je dit proces twee keer hoort te ondernemen: de eerste om alles fout te doen, de tweede om alles juist te doen. Ik hoef geen tweede. Bij mij ging er veel meer goed dan fout. Sommige grappige gezegdes van tijdens het proces gaan nog steeds mee en af en toe hoor ik de architect weer zeggen: ‘Komt allemaal goed, Jeroen.’ Hij heeft woord gehouden.

Opdrachgever

Omvang

BVO 330 m2

Locatie

Brasschaat, België

Fase

2014 – oplevering
2013 – ontwerp