Introductie

Opgave

Met het vertrek van TNT Post kwam het postkantoor in Middelharnis leeg te staan, beschikbaar voor herontwikkeling. Woningcorporatie Fides Wonen was in dezelfde tijd op zoek naar kantoorruimte in het centrum van Middelharnis. Na een studie wat er met dit pand mogelijk was, kregen wij de opgave om het bestaande gebouw op een duurzame manier te ontwikkelen tot het hoofdkantoor van Fides Wonen. Een kantoorpand dat als visitekaartje voor de woningcorporatie kon fungeren: prettig om in te werken, transparant en midden in de samenleving.

Het concept

Het bestaande gebouw is gestript: gevel, dak en niet dragende binnenwanden zijn verwijderd. De complete hoofddraagconstructie van beton, wat het gebouw herkenbaar maakt, is blijven staan en voorzien van een nieuwe, goed geïsoleerde gevel en een nieuw dak. De kenmerkende verticale ‘schijven’ in de gevel zijn behouden en benadrukt. Er is meer reliëf toegevoegd, rollagen van staand gemetselde bakstenen vormen een mooie beëindiging aan de bovenzijde en de delen tussen de kenmerkende schijven zijn gevuld met glas. In de speelse kaders tussen het glas kunnen advertenties of informatie worden opgehangen.

Focus op transparantie

Het bestaande gebouw dat eenduidig en vrij gesloten was, heeft nu een open en transparant karakter. Passend bij het toegankelijke karakter van de woningcorporatie. De plattegrond is open en overzichtelijk, de zichtlijnen zijn lang en er is veel daglicht. Om de gevel zo open mogelijk te houden zijn er twee volumes los in de plattegrond geplaatst. Hierin zijn de algemene functies opgenomen, zoals de lift, toiletten en installaties. Zo komt er veel daglicht naar binnen en is er sprake van zicht in alle richtingen.

Werkplezier voor nu en in de toekomst

In het interieur is het betonnen casco in het zicht gelaten. Om de werkomstandigheden optimaal te maken voor de werknemers is dit betonnen casco aangevuld met warme en absorberende materialen. Houten trappen, een tapijtvloer en akoestische plafondelementen maken de werkruimtes hoog, licht en akoestisch goed; prettig om in te werken.

Door de kolommenstructuur in de open plattegrond is het mogelijk om de plattegrond eenvoudig aan te passen. Dit gebouw kan dus nog jaren meebewegen, mochten de wensen veranderen. In 2019, zo’n 7 jaar na oplevering van dit kantoorgebouw, zijn de verschillende woningcorporaties van Goeree-Overflakkee gefuseerd. Het hoofdkantoor van Fides Wonen wordt het hoofdkantoor van Oost West Wonen. Het interieur wordt op eenvoudige wijze aangepast op de nieuwe situatie, zodat dit duurzame kantoorpand wederom fungeert als het visitekaartje voor de nieuwe woningcorporatie.

Type Gebouw

Opdrachgever

Omvang

1.160 m2

Locatie

Middelharnis

Fase

2013 – oplevering
2012 – ontwerp