Introductie

Opgave

Florijn wordt gebouwd op de plaats van het voormalige Rabobankgebouw, aan de Beneluxlaan in Zwijndrecht. In het gebouw komen 49 appartementen voor 55-plussers. Alle appartementen zijn geschikt voor mindervaliden. Op de begane grond is ruimte voor voorzieningen, zoals een fysiotherapieruimte en een gezamenlijke woonkamer. Daarnaast is er een gezamenlijk terras.

Het concept

De basis van het gebouw bestaat uit twee volumes, die ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Dit om het gebouw qua schaal in de omgeving te laten passen. De hoogte van het gebouw loopt trapsgewijs op: het gebouw vormt een geleidelijke overgang tussen laag- en hoogbouw.

Het gevelontwerp

De gevel op de begane grond wordt van metselwerk; de gevels op de verdiepingen worden voorzien van houten gevelbekleding. Daarnaast komt aan elke zijde van het gebouw een ‘verticale tuin’. Door de combinatie van hout met groen, krijgt het gebouw een natuurlijke uitstraling. Bovendien warmt de groene gevel niet op en biedt het ruimte voor ontwikkeling van flora en fauna. Op deze manier wordt een fijne en milieuvriendelijke omgeving gecreëerd.

De horizontale lijnen in de gevel zijn van beton. Deze gevelbanden lopen rondom het gebouw en koppelen alles aan elkaar: appartementen, luifels, balkons en verticale tuinen.

Type Opgave

Type Gebouw

Omvang

BVO 8.800 m2

Locatie

Zwijndrecht

Fase

2024 – oplevering
2019 – ontwerp